Dzisiaj pomysł na zdrową TARTĘ bez pieczenia!
Uwielbiam takie proste i szybkie ciasta, idealne na niedzielną kawkę z rodziną!
Składniki:
Spód:
*5-6 sztuk daktyli,
*1,5 szklanki płatków owsianych,
*2 czubate łyżki kakao,
*1 szklanka orzechów,( dowolne, u mnie orzechy włoskie)
*3 łyżki syropu klonowego.
Krem jaglany:
*1 woreczek kaszy jaglanej,
*2 banany,
*1 łyżka syropu klonowego.
Góra:
*250g malin,
*500g borówek,
*2 galaretki malinowe(u mnie bez cukru!).
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem,odstawiamy na około 15-20 minut.
Płatki owsiane, orzechy, syrop klonowy, kakao i daktyle ( razem z wodą) blendujemy do momentu uzyskania lepkiej masy.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i na sam spód wykładamy gotową masę z daktyli.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu i ostudzeniu (kasza musi być chłodna) blendujemy z bananem i syropem klonowym.Gotowy krem nakładamy na masę z daktyli.
Na kaszę układamy maliny i borówki (lub inne ulubione owoce) i zalewamy galaretką.
Tartę najlepiej chłodzić całą noc w lodówce.
Banalny przepis ,a jaki pyszny i co najważniejsze zrobiony ze zdrowych składników, bez dodatku cukru!
SMACZNEGO!
Uwielbiam takie proste i szybkie ciasta, idealne na niedzielną kawkę z rodziną!
Składniki:
Spód:
*5-6 sztuk daktyli,
*1,5 szklanki płatków owsianych,
*2 czubate łyżki kakao,
*1 szklanka orzechów,( dowolne, u mnie orzechy włoskie)
*3 łyżki syropu klonowego.
Krem jaglany:
*1 woreczek kaszy jaglanej,
*2 banany,
*1 łyżka syropu klonowego.
Góra:
*250g malin,
*500g borówek,
*2 galaretki malinowe(u mnie bez cukru!).
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem,odstawiamy na około 15-20 minut.
Płatki owsiane, orzechy, syrop klonowy, kakao i daktyle ( razem z wodą) blendujemy do momentu uzyskania lepkiej masy.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i na sam spód wykładamy gotową masę z daktyli.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu i ostudzeniu (kasza musi być chłodna) blendujemy z bananem i syropem klonowym.Gotowy krem nakładamy na masę z daktyli.
Na kaszę układamy maliny i borówki (lub inne ulubione owoce) i zalewamy galaretką.
Tartę najlepiej chłodzić całą noc w lodówce.
Banalny przepis ,a jaki pyszny i co najważniejsze zrobiony ze zdrowych składników, bez dodatku cukru!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz