Ochota na coś słodkiego? Żaden problem. :)
Zdrowa wersja tiramisu z kaszy jaglanej z musem malinowym.
Składniki:
*1 woreczek kaszy jaglanej,
*2-3 łyżki serka mascarpone,
*4 łyżki syropu klonowego,( lub innego słodzidła)
*1 łyżka sypanej kawy,
*pół szklanki wody,
*2 łyżki kakao,
*500g malin.
Sposób przygotowania:
Maliny podgrzewamy w garnuszku z 2 łyżkami syropu klonowego, odstawiamy aby wystygło.
Kawę zalewamy wrzącą wodą, studzimy.
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kaszę studzimy, do dalszego przygotowania tiramisu kasza powinna być zimna.
Po ostudzeniu dzielimy kaszę na dwie części.
Jedną część kaszy blendujemy z 2-3 łyżkami sera mascarpone i syropem klonowym ( ja dodałam 1,5 łyżki syropu, najlepiej dodać wedle własnego uznania). Gotowy krem wykładamy na spód naczynia, w którym będziemy podawać tiramisu.Nakładamy kolejną warstwę , mus malinowy.
Drugą cześć kaszy blendujemy z przestudzoną kawą, syropem klonowym(u mnie 1,5 łyżki) i 1,5 łyżki kakao i nakładamy na mus.
Na kawowo-kakaowy krem nakładamy kolejną warstwę musu malinowego.
Na sam koniec posypałam wierzch sporą ilością kakao, nałożyłam owoce i gorzką czekoladę.
Bardzo szybki pomysł na zdrowy deser!
SMACZNEGO!
Zdrowa wersja tiramisu z kaszy jaglanej z musem malinowym.
Składniki:
*1 woreczek kaszy jaglanej,
*2-3 łyżki serka mascarpone,
*4 łyżki syropu klonowego,( lub innego słodzidła)
*1 łyżka sypanej kawy,
*pół szklanki wody,
*2 łyżki kakao,
*500g malin.
Sposób przygotowania:
Maliny podgrzewamy w garnuszku z 2 łyżkami syropu klonowego, odstawiamy aby wystygło.
Kawę zalewamy wrzącą wodą, studzimy.
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kaszę studzimy, do dalszego przygotowania tiramisu kasza powinna być zimna.
Po ostudzeniu dzielimy kaszę na dwie części.
Jedną część kaszy blendujemy z 2-3 łyżkami sera mascarpone i syropem klonowym ( ja dodałam 1,5 łyżki syropu, najlepiej dodać wedle własnego uznania). Gotowy krem wykładamy na spód naczynia, w którym będziemy podawać tiramisu.Nakładamy kolejną warstwę , mus malinowy.
Drugą cześć kaszy blendujemy z przestudzoną kawą, syropem klonowym(u mnie 1,5 łyżki) i 1,5 łyżki kakao i nakładamy na mus.
Na kawowo-kakaowy krem nakładamy kolejną warstwę musu malinowego.
Na sam koniec posypałam wierzch sporą ilością kakao, nałożyłam owoce i gorzką czekoladę.
Bardzo szybki pomysł na zdrowy deser!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz