Dzisiaj bardzo popularny przepis wśród fitprzekąsek.
Chlebek bananowy!Robiłam mnóstwo razy , z siemieniem lnianym , prażonym słonecznikiem dzisiaj propozycja z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą.
Czego potrzebujemy:
*3-4 bardzo dojrzałe banany,( takie z czarnymi plamkami będą super!)
*1,5 szklanki mąki, ( ja zmieszałam: 1 szklankę mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej)
*1 szklanka orzechów włoskich (wcześniej namoczonych w wodzie, można użyć mieszanki orzechów),
*1 jajko,
*150g gorzkiej czekolady,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Banany obieramy i wrzucamy do miski , dodajemy 1 całe jajko, całość rozdrabniamy widelcem.
W osobnej misce mieszamy mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia bądź sodą oczyszczoną.Orzechy włoskie i gorzką czekoladę siekamy nożem i dodajemy do bananów razem z mąką.Wlewamy do foremki i posypujemy siemieniem lnianym , gorzką czekoladą i orzechami.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Chlebek po upływie godziny jest wciąż lekko wilgotny, za sprawą bananów, nie jest to żaden zakalec. :)
Uwielbiam połączenie chleba bananowego z masłem orzechowym i borówkami.
SMACZNEGO!
Chlebek bananowy!Robiłam mnóstwo razy , z siemieniem lnianym , prażonym słonecznikiem dzisiaj propozycja z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą.
Czego potrzebujemy:
*3-4 bardzo dojrzałe banany,( takie z czarnymi plamkami będą super!)
*1,5 szklanki mąki, ( ja zmieszałam: 1 szklankę mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej)
*1 szklanka orzechów włoskich (wcześniej namoczonych w wodzie, można użyć mieszanki orzechów),
*1 jajko,
*150g gorzkiej czekolady,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Banany obieramy i wrzucamy do miski , dodajemy 1 całe jajko, całość rozdrabniamy widelcem.
W osobnej misce mieszamy mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia bądź sodą oczyszczoną.Orzechy włoskie i gorzką czekoladę siekamy nożem i dodajemy do bananów razem z mąką.Wlewamy do foremki i posypujemy siemieniem lnianym , gorzką czekoladą i orzechami.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Chlebek po upływie godziny jest wciąż lekko wilgotny, za sprawą bananów, nie jest to żaden zakalec. :)
Uwielbiam połączenie chleba bananowego z masłem orzechowym i borówkami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz