Czy tylko ja zaraz po przebudzeniu myślę o śniadaniu?
Jedzenie śniadań stało się moim porannym nawykiem,bez niego nie ruszam się z domu.Odwieczny dylemat śniadanie na słodko czy słono. :)
Dzisiaj wpadło śniadanie na słodko- JAGLANKA na słodko z borówkami i nektarynką.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
* jest lekkostrawna,
* nie zawiera glutenu , więc jest polecana dla osób chorych na celiakię,
* korzystnie wpływa na układ nerwowy,
* odkwasza organizm,
* korzystnie wpływa na wygląd skóry , włosów i paznokci (przeciwdziała wypadaniu włosów!),
Polecam wypróbować kaszę również na słono.
Przepis jest banalny!
Czego potrzebujemy do zrobienia jaglanki:
*1 szklanka kaszy jaglanej,
*2 szklanki wody,
*borówki (ilość wedle uznania),
*1-2 nektarynki,
*syrop klonowy (lub inne słodzidło).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukuję na sicie i zalewam wrzątkiem (ma to na celu usunięcie goryczki). Wypłukaną kaszę przekładam do garnka,zalewam 2 szklankami wody.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Na sam dosładzam syropem klonowym (ilość wedle uznania).
Odstawiam garnek z ognia i czekam aż kasza przestygnie.
Podaję z borówkami , nektarynką i orzechami.
Polecam spróbować również z malinami i sosem malinowym, smakuje wybornie.
Kwestia dodatków zależy od was samych!
SMACZNEGO!
Jedzenie śniadań stało się moim porannym nawykiem,bez niego nie ruszam się z domu.Odwieczny dylemat śniadanie na słodko czy słono. :)
Dzisiaj wpadło śniadanie na słodko- JAGLANKA na słodko z borówkami i nektarynką.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
* jest lekkostrawna,
* nie zawiera glutenu , więc jest polecana dla osób chorych na celiakię,
* korzystnie wpływa na układ nerwowy,
* odkwasza organizm,
* korzystnie wpływa na wygląd skóry , włosów i paznokci (przeciwdziała wypadaniu włosów!),
Polecam wypróbować kaszę również na słono.
Przepis jest banalny!
Czego potrzebujemy do zrobienia jaglanki:
*1 szklanka kaszy jaglanej,
*2 szklanki wody,
*borówki (ilość wedle uznania),
*1-2 nektarynki,
*syrop klonowy (lub inne słodzidło).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukuję na sicie i zalewam wrzątkiem (ma to na celu usunięcie goryczki). Wypłukaną kaszę przekładam do garnka,zalewam 2 szklankami wody.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Na sam dosładzam syropem klonowym (ilość wedle uznania).
Odstawiam garnek z ognia i czekam aż kasza przestygnie.
Podaję z borówkami , nektarynką i orzechami.
Polecam spróbować również z malinami i sosem malinowym, smakuje wybornie.
Kwestia dodatków zależy od was samych!
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz